Ensimmäisen vaellusvuoteni jälkeen on kertynyt viisi vuotta, jolloin syystä tai toisesta en ole vaellukselle päässyt. Niistä neljä asettautuu ensimmäiselle kymmenelle eli 1960 luvulle. Vuosi 1962 oli ensimmäinen. Suoritin varusmiespalveluani Oulussa. Alkutalvesta oli ampumaleiri Kemijärven Sarriojärvellä. Tulopäivänä Ilmatieteen laitoksen virallinen mittaus ilmoitti 41 astetta pakkasta eikä viikon mittaan tainnut lämpötila käydä 30 asteen lämpimämmällä puolella.
Sain havaita, että tuulettomassa säässä tuollaiset pakkaslukemat eivät tuntuneet oikeastaan missään. Ilma oli niin kuiva. Toista oli esimerkiksi Oulussa tai muissa rannikkokaupungeissa. 10-15 astetta tuntui hyytävän kylmältä varsinkin jos oli vähän viimaa.
Pakkanen siis Sarriojärvellä ei haitannut. Harjoitukset suoritettiin ohjelman mukaisesti. Majoituimme teltoissa. Ne oli pystytetty kaivamalla teltat maan pinnan tasolle, jonka päällä oli puulaverit. Kamiina lämmitti. Ei tullut vilu teltassakaan. Lunta oli melko paljon. Se ylti teltan sivuseinän yli. Se suojasi.

Vapaa-aikaakin löytyi. Kävimme laskettelemassa lähivaarojen rinteillä ja sattumalta löysimme entisen metsätyömaan saunan, joka pantiin kuumaksi. Läheisen lammen jäähän hakattiin reikä, josta saatiin vettä. Noutaessani vuorollani avannosta pesuvettä, paljaat jalkapohjani rapsahtelivat, kun ne jäätyivät silmänräpäyksessä maahan kiinni.
Kenelläkään ei ollut aikaisemmin mahdollisuutta puhdistautumiseen. Omalla kohdalla se oli tuiki tarpeellista, sillä junamatkalla sattui kiusallinen vahinko. Meidät oli lastattu eräänä iltana Oulun rautatieasemalla tavarankuljetusvaunuihin, joita siihen aikaan nimitettiin härkävaunuiksi. Puolikkaaseen vaunua oli rakennettu laverit kahteen kerrokseen ja sen edessä oli kamiina. Itse jouduin ylälaverille ja siellä oli hirveän kuuma. Riisuin takkini ja paitani pois jossakin vaiheessa ja menin avonaisen liukuoven kohdalle vilvoittelemaan. Vaunussa ei ollut valoja, joten en nähnyt juuri mitään. Tajusin kuitenkin että oikealla puolellani nojaa oviaukon kohdalle asetettua lankkua joku toinenkin, mutta en nähnyt mitä hän on tekemässä. Sitten juna ajoi oikealle kääntyvään kaarteeseen ja sieltä suunnasta puhalsi oviaukkoon ilmavirta, joka heitti päälleni virtsan vihmaa. Joku oli tyhjentämässä rakkoaan. Vasta muutaman päivän päästä saunassa siis saatoin siivota itseni.
Parin vuoden kuluttua tuli jälleen vaellukseton vuosi. Talvella 1964 puhaltelin pakkasessa sormiini, säätäessäni vaakituskoneen tasausruuveja. Siihen aikaan ei ollut automatiikkaa. Sanailin, että vaikka tuleva kesä olisi miten kuuma, niin en valita. Sinä kesänä olisi kyllä ollut aihettakin. Olin hakeutunut rauhanturvatehtäviin ensimmäiseen Kyproksella aloittaneeseen joukko-osastoon. Jälkeenpäin kuulin, että siellä oli mitattu 1900 luvun kuumin ajanjakso. Toukokuun alusta alkaen päivälämpötilat pääkaupungissa Nicosiassa olivat tasaisesti 40-41asteessa ja öisin ne laskivat 35 asteeseen. Lämpöhuippu 46 astetta mitattiin 21.5. Kolmisen viikkoa kului ennen kuin totuin lämpöön. Elokuun lopussa tuli lämpötiloissa jyrkkä pudotus. Yöllä tuli vilu päivystäessäni komppanian radiokeskuksessa. Kävin vilkaisemassa ulkona olevaa lämpömittaria. Se näytti 23 astetta. Jouduin hakemaan huovan hartioilleni.

Kuvasta näkee, että maa on rutikuivaa. Vihreää ruohonkortta saa hakea. Pitkään ei ollut satanut ja kosteus maassa oli syvällä. Jos ei ollut suorassa auringonpaahteessa, kuumuus oli helppo kestää aivan samasta syystä kuin ampumaleirillä Sarriojärvellä. Ilmassa ei ollut juurikaan kosteutta.
Saariselällä on muutamaan kertaan kohdalleni vaelluksella sattunut hellejakso, jossa mittari on kivunnut kolmeenkymmeneen tai vähän ylikin. Rinkkaa kanniskelevalle se alkaa olla liikaa. Jo tuo 23 asteen lukema, jolloin värisin vilusta Nicosiassa, alkaa olla itselleni Suomessa siedettävän rajamailla, varsinkin taakka selässä.
YK-komennuksellani vierailin syyskuulla myös Israelissa ja kiertelin alueilla, joihin turisteilla ei nykyään ole mitään asiaa. Oli monella tavalla mielenkiintoista ja nuorelle avartavaa kokemusta, mutta yhteenvetona siitä vuodesta saatoin päätellä, että metsiä samoavalle retkeilijälle ei Välimeren itäpohjukasta suurta iloa irtoa.