Roskaongelma

UK-puisto julisti kilpailun lokakuulla 2021 parhaasta ideasta roskaamisen vähentämiseksi. Tarkistaessani tänään puiston sivustolta 20.10 vastauksia, oli niitä kertynyt 80 kappaletta. Valtaosa oli tullut asiallisilta vaellusharrastajilta. Ytimenä vastauksissa oli , että mitä maastoon tuodaan, niin se myös viedään pois.

Pohdin, että miksi Saariselän alue oli pitkään paljon siistimpi silloin kun retkeilyn siellä aloitin. Mutu-tuntumalla väitän, että vaeltajia oli vähintään saman verran kuin nykyisinkin, joten jätteitäkin olisi pitänyt kertyä. Yhtenä syynä tähän voi olla se, että pakkausmateriaalit valtaosaltaan olivat silloin poltettavia.

Ehkäpä alueen harvalukuiset autiotuvat koettiin myös arvokkaiksi ja käyttäjät koettivat pitää niistä hyvin huolta. Tietenkin silloinkin oli piittaamattomia, mutta valtaosa kulkijoista siisti huolimattomien jäljet ja palaute kämppäkirjoissa oli niin sapekasta, että hyvin harva uskalsi jättää siivotonta jälkeä.

Nykyisin makkilaatikot vessoista kuljetetaan maantien varteen. En ole lainkaan varma onko se kovin järkevää. Kunhan lapion kanssa hetki heilutaan, niin jätteet voivat rauhassa maatua riittävän syvällä kuten kuvan vanhassa Hammaskodan "vessassa".

Metsähallitus on koettanut tehdä retkeilystä alueella mahdollisimman helppoa. Maastoon on ajettu mönkijöillä joko tarkoituksellisesti tai tarkoittamatta nopeakulkuiset kulku-urat. Tästä syystä suunnistamisestakaan ei juuri tarvitse huolta kantaa, jos urilla pysyy. Tämä on tuonut maastoon sellaista väkeä, joka koettaa napata vain mansikat täytekakusta ja vähät välittää mistään muusta. Lähinnä nämä esittävät vaatimuksia, koska "veronmaksajina" luulevat olevansa oikeutettuja vaikkapa sävyyn "...Metsähallituksen virkamiehen pitäisi paremmin pestä saunan lauteet..."

Joku koetti hiljakkoin vaatia mm uutta siltaa Harrijoen ja Muorravaarakkajoen risteykseen. En jaksa käsittää näitä ihmisiä. Osa retkeilyn hauskuudesta on, että ratkaisee eteen tulevat ongelmat itse, mm jokien ylitykset.