Varhaiskevät 1990

Keväällä 1990 ajelin kahden työkaverini Matin ja Antin kanssa Saariselän alueen pohjoispuolelle Kuutuan tietä aina Suomunniemivaaran länsikuvetta kiertävälle vanhalle puutavaranajouralle. Sitä pääsimmekin varsin pitkälle kohti Suomujokea. Meillä oli aikomuksena ylittää Suomu osapuilleen Harrimukanjärven kohdilta ja sitä varten olin ottanut mukaan pienen muoviveneen.

 

kevät 90 1

 

Suomulle ei tullut tästä matkaa kuin parisen kilometriä. Sopiva ylityskohta löytyi ja alkuun soutelin joen poikki vastarannalle.

 

kevät 90 2

 

Veneeseen oli kiinnitetty riittävän pitkä nailonnaru, jolla lautturoimme rinkka ja mies kerrallaan kaiken tarpeellisen Suomun etelärannalle.

 

kevät 90 3

 

Jyrkkävaaran kämppä ei ole tästä kuin vajaan neljän kilometrin päässä. Se oli ensimmäinen etappi.

 

kevät 90 4

 

Siellä yövyttiin ja seuraavana aamuna lähdettiin etelään tavoitteena päivän päätteeksi Anterinmukka. Aluksi kuljettiin kohti Harrijoen ja Muorravaarakkajoen yhtymäkohtaa. Sitä ennen itä-länsi suunnassa kulkee poroaita, jonka alitse piti hivuttaa niin kulkijoita kuin rinkkojakin.

 

kevät 90 5

 

Harrijoen liukkaista ylityspuistakin päästiin yli putoamatta.

 

kevät 90 6

 

Jokien yhtymäkohdassa on matala harju, jossa erakko Nuotio piti aikanaan asumusta. Tätä kirjoitettaessa siinä on Muorakanmutkaksi nimetty tulipaikka. Sillä kohdin pidimme myös vuonna 1990 pientä tankkaustaukoa.

 

kevät 90 7

 

Jatkaessamme matkaa harjua pitkin, olivat näkymät alkuun tällaiset. Käännyimme sitten Harrijoen varteen ja lähdimme seuraamaan sitä ylävirtaan.

 

kevät 90 8

 

Harrijoen haaroittuessa kulkemaan lounaaseen, seurasimme sitä latvahaaraa. Siellä oli taas tarvetta pienille kynsitulille.

 

kevät 90 10

 

Tulilla taas valmisteltiin välipalaa ja sen nauttiminen onnistuu kyllä tässäkin asennossa.

 

kevät 90 11

 

Sarapieran Muurivaaran kyljen ilmestyessä näkyviin, oli ilma kovin utuinen mutta rinteeltä saattoi havaita, että lunta on vielä ylhäällä melkoisesti.

 

kevät 90 12

 

Kun käännyimme tästä kaakkoon ja ryhdyttiin nousemaan Kuikkapäälle jyrkkää rinnettä, lunta riitti aivan alusta alkaen.

 

kevät 90 13

 

Kuikkapään huipun länsipuolen tasanteelle jätimme rinkat ja pyrähdimme huipulla saakka. Siellä oli talven tuntu.

 

kevät 90 16 huono

 

Maalpurinojan suuntaan lumi oli huvennut itäpuolelta. Sinne suuntasimme seuraavaksi.

 

kevät 90 15

 

Maalpurinojan putouksille riitti luonnollisesti hyvin vettä.

 

kevät 90 18

 

Eipä kulunut kovinkaan pitkään, kun saapastelimme Anterinmukkaan. Ensitöiksi sauna pantiin kuumaksi ja sitten löylyihin. Ojensin saunassa pesuvatia lauteiden suuntaan hieman eteenpäin kumartuen, kun tunsin äkkiä että jalat menevät alta. Selkäni nikamat pääsivät "lipsahtamaan" ristiselästä paikaltaan. Hyvin varovaisesti pääsin hivuttautumaan lauteiden päälle mahalleni makaamaan ja matkakumppanini koettivat hieroa selkää. Se auttoikin ja jotenkuten sain saunareisuni päätökseen. Tunsin kuitenkin selvästi, että selkäni on kovin epävarmassa kunnossa ja koko illan minun piti liikkua hyvin varovaisesti. Yöllä se oli lonksahtanut paikalleen, eikä vaiva uusiutunut.

 

kevät 90 20

 

Me olimme tällä kerralla vain pikakäynnillä pohjoisessa ja aamulla jatkoimme matkaa kohti Muorravaarakkaa. Sää oli siihen saakka ollut viileä ja utuinen ja saapuessamme Muorravaarakan laakson itäreunalle, näkyivät Ukselma ja Sollanpää heikosti. Sen saattoi havaita, että lunta kyllä riitti niidenkin rinteille.

 

kevät 90 21

 

Muorravaarakan ruoktulla olimme yötä. Sää siellä ollessamme parani oikein mukavaksi ja päätimme nousta yläkuvassa oikealla lumisena näkyvän Pirunportin sivusta ylös ja käväistä Ukselman laella. Alakuvassa olemmekin Pirunportin reunalle ja etuoikealle avautuu Ukselmakuru.

 

kevät 90 22

 

Kiersimme sitten Muorravaarakkaan Lumikurun kautta. Nimensä mukaisesti lunta siellä riitti.

 

kevät 90 24

 

Näkymät tällä säällä paranivat kauemmaksikin.

 

kevät 90 26

 

Muorravaarakassa vietetyn yön jälkeen kuljimme joen vartta alavirtaan ja Muorakanmutkan kohdalla käännyimme kohti Jyrkkävaaraa, jonka seinustalla hyvässä säässä oltiin sonnustauduttu lopettajaiskuvaa varten. Paluu muoviveneellä onnistui kuten tullessakin eikä ongelmia ollut kotimatkallakaan.

 

kevät 90 27