Kesä myöhässä 2017

Aiemmin ennustelin, että tätä kirjoittaessani 11.6 olisi lumien sulamisjakso vihdoin ohi, mutta arvelu meni pieleen. Maastossa on vielä runsaasti lunta eritoten tunturialueen eteläpuolisilla alueilla. Tässä mennään reilusti kesäkuun jälkipuoliskolle ennen kuin maastot ovat vaeltajalle kauttaaltaan kulkukunnossa.

Pohjoispuolella taas lumet ovat melko hyvin hävinneet. Näinhän on ollut aiemminkin. Yleensä Raja-Joosepin tiestä etelään tunturialueen tyville lumet kaikkoavat ensin. Jokien varret puhdistuvat myös nopeasti ja ovat kulkukelpoisia jalankulkijalle. Luulisi "auringonpuolen" rinteiden lumien sulavan nopeimmin, mutta niin ei vain ole. Ehkäpä tähän on syynä Golf-virran vaikutus.

Joitakin uskaliaita on ollut jo liikkeellä vaeltamassa. Luton varsilla on ollut liikkujia ja eräs Metsäpelto on kahlaillut muutamaa päivää aiemmin Vongoivan alueella ja pari päivää sitten lähettänyt videokuvaa Sokostin huipulta. Aiemmin hän kuvasi Kielitunturin kupeella ja Tahvon tuvalla. Näkymät olivat kovin "haastavia".

Olen muutamaan kertaan ollut myös turhan aikaisin liikenteessä. Lumisuus asettaa rajoituksia liikkumiselle ja joskus aivan ehdottomia esteitäkin. Jokivarsissa silloin kulku onnistuu parhaiten ja jos sieltä on poikettava, niin lakimailla lunta on aina vähemmän, jolloin ei tarvitse kahlailla aivan mahdottomissa nietoksissa.

Kymmenkunta vuotta takaperin katselin keväällä Vongoivan reunalla kohti Korvatunturia. Laskeuduin alas kaakon suuntaan Tyyrojan varteen ja täytyy sanoa, että lunta riitti välillä puolireiteenkin. Jokivarret olivat kuitenkin aivan lumesta puhtaat.

 

 

Lumi siis haittasi liikkumista tuollakin vaelluksella. Olin etukäteen katsellut Ilmatieteen laitoksen sää- ja lumikarttoja, mutta en täysin niihin uskonut. Olisi kyllä kannattanut, sillä nykyisin niistä saa irti luotettavaa ajan tasalla olevaa tietoa.

Sama koskee tiedottamista muutenkin puiston alueella. Muutaman vuoden ajan puiston henkilökunta on näppäillyt liikkuessaan kuvia ja ne tulevat nopeasti puiston Facebook sivulle näkyviin. Sama koskee yksittäisiä retkeilijöitä. Juhani Metsäpellon viimeaikaiset kuvat kertovat nykyhetkestä kaiken olennaisen.

Onhan tämä palvelu tietysti mukavaa, mutta mutta ...suureen tuntemattomaan heittäytyminen, antaa sitä löytöretkeilijän iloa ja kokemusta...