Joulurauhaa ja hyvää tulevaa vaellusvuotta

Toivotan kaikille tutuille sekä tuntemattomille vaeltajille hyvää Joulua ja antoisaa Uutta Vuotta. Juuri nyt on Talvipäivän seisaus. Parhaimmilla vaellusalueilla on kaamos ja ajankohtaan nähden runsaasti pehmeää lunta. Eteneminen maastossa on hidasta ellei satu löytämään kelkan jälkeä. Pian alkaa pimeys väistyä. Oheinen kuva on alkutalvesta Tankavaaran kuusikoista vuodelta 1983. Kohta ollaan näin valoisissa tunnelmissa.

Vaikka muutamien tiedän joulua nytkin viettävän erämaassa, niin useimmilla ovat kauden vaellukset vasta suunnittelupöydällä. Jotkut viihtyvät vain talvisissa maisemissa. Monet pyrkivät ruskan pariin. Onneksi kaikille löytyy mieleisensä aika.

Maasto Itä-Kairassa on kulkijalle ihanteellista - toistaiseksi. Toivottavasti jokainen ymmärtää tehdä kohdallaan sen, että kuluttaa aluetta mahdollisimman vähän, ymmärtää olla käyttämättä puiston roskasäiliöitä ja kuljettaa pois omat jätteensä sekä siivoaa muidenkin jälkiä.

Puuhuolto on nykyisellään UK-puiston alueella sellaisella tasolla, etten uskonut koskaan sitä näkeväni. Mahtavatko kaikki kulkijat tajuta, miten paljon verkkopussissa oleva klapikuutio maastoon kuljetettuna maksaa. Männyt karistavat joka vuosi kuivuneita oksiaan maahan alueella satoja kuutioita. Opetelkaa ihmeessä käyttämään myös niitä. Ne ovat polttopuina parempaa tavaraa.

Puiston henkilökunta huolehtii vessojen makkilaatikoitten tyhjennyksen. Se on melkoinen urakka. Kenenkään ei pitäisi vaatia, että he tulisivat vaihtamaan kymmenien kilometrien päästä täysinäistä tyhjään. Se pitää tehdä itse. Jos jonkun voimat eivät siihen riitä, niin seuraavalla kulkijalla jo varmaan riittää.

Jos tukeudutte kämppiin, niin siivotkaa ja korjatkaa jos on tarvis. Kaikki viihtyvät silloin paremmin.

Alla on ote ensimmäisestä retkikartastani vuodelta 1960. Vaikeaa on tältä pohjalta hahmottaa seudun maastoa ja varsinkaan korkeuseroja.

Siitäkin on silti virikkeitä saatu !