Käsienpesumahdollisuus olisi kiva

Rautulammen kämppä paloi talvella 2019. Nyt on tehty periaatepäätös että uusi rakennetaan. Puiston F-sivuilla kyseltiin ihmisiltä millaista he haluaisivat. Vuonna 2013 rakennus näytti tältä.

Vuonna 1966 taas oli näkymä tällainen.

Nyt siis kaavaillaan uutta. Monet kulkijat ehdottivat grillausmahdollisuutta ja monenlaisia rakennustyyppejä. Suosikkini ehdotuksissa oli rakennus, joka oli varustettu suihkulla ja mainittiin että käsienpesumahdollisuus olisi kiva.

Ajattelin ensin, että mielipiteen esittäjällä oli kieli poskessa ja hän teki ehdotuksensa samassa hengessä kuin eräässä "niksinurkassa",jossa joku esitteli hyvin monimutkaisen tavan, jolla vessapaperista voi tehdä paperilakanoita. Suihkutoive taisi silti olla aivan tosimielellä esitetty.

Ei tainnut tulla mieleen, että Rautulammen rannassa voisi kesäaikaan käydä sormia huuhtaisemassa. Talvella tietysti lumi on monelle pelkästään näillä huolletuilla laduilla liikkujille outo pesuelementti, mutta toimii sekin.

Muistelen, miten eräs eksyksissä ollut tsekkiporukka, lopulta löysi perille illan tummetessa Luirojärvelle. Oli talvi ja alun toistakymmentä miinuksen puolella. Ensitöikseen miehet vetäisivät pihamaalla yläruumiin paljaaksi ja pesivät itsensä lumella Hilltonin edustalla, vaikka esittelin että saunan padassa voisi olla lämmintä vettäkin. Ei sitä tarvittu. Oli kyllä karskin tuntuista porukkaa.

Toisaalta pakkaslumi varmaan virkisti. Pesun tehokkuutta saattoivat myös lisätä laiskimmat kämpässä yöpyneet. Päivällä paremmin näkyi keltaiseksi kirjavoitunut lumi. Se on tehokas puhdistusaine. Ennen vanhaan sotakentillä virtsattiin musketin piippuun. Se irroitti karstat.

Rautulammen käsienpesumahdollisuuden esittäjä, saattoi vähän vieroksua lammen vettä. Mistäs sen puhtautta voi taata. Taaskin tulee mieleen se kaveri, joka aikanaan kantoi Ivalojoen latvoille perhettään varten Vantaanjoen vettä kahdessa 20 litran muovikanisterissa. Parempi on katsoa kuin katua. Voisikohan ajatella Kiilopäältä vetää vesijohtoa Rautulammelle, niin ja ne sähköt.

Moni toiveiden esittäjä halusi grillausmahdollisuutta, mutta ei kertonut tarkemmin millaista. Ehkäpä puiston pitäisi sinne kuljetuttaa kunnollinen kaasugrilli tai kaksi. Tuskin alakuvan tulipaikka lammen kulmassa keväältä 2012 enää kelpaisi.

Uusi taukopaikka sinne Rautulammelle varmaan tulee, mutta kannattaisiko puiston harkita huolletun ladun lyhentämistä siten, että tuo lampi jäisi sen ulkopuolelle. Tulipalon vaara olisi paljon pienempi ja pelastustehtäviä vähemmän.