Porttikoski

Porttikosken kämpällä on tehty pääsiäisviikolla 2020 remonttia. Uusi katto on tehty ym. Oheinen kuva on keväältä 2012, jolloin viimeksi siellä poikkesin. Silloin puiston kolme mönkijää koetti ylittää Suomua tästä kohden satakunta metriä ylävirtaan. Kaksi ensimmäistä onnistui. Kolmas kaatui. Vettä näytti olevan mönkijämiehen vyötäröön saakka. Oli siinä eväät paljon huonommallekin sattumukselle kuin pelkälle kastumiselle, sillä mönkijä kääntyi kokonaan ylösalaisin. Kuljettaja olisi voinut jäädä alle.

Kämppiä olen harvoin käyttänyt yöpymiseen, vaikka useasti olen niiden kautta kulkenutkin. Porttikosken kämpässäkään en ole yöpynyt ikinä, mutta saunonut kylläkin. Luultavasti tulevaisuudessa käyn kämpillä vieläkin harvemmin. Koetan etsiskellä sellaisia jäljellä olevia pieniä laikkuja, jossa harvoin muut liikkuvat. Silloin voi vielä uskotella itselle olevansa erämaassa.

Luullakseni aikanaan Metsähallituksella oli hyvä palvelutarkoitus, kun rakennuspäätös tehtiin. Ehkä silloin uskottiin, että kun kämppien välille syntyvät polut, niin alueen kuluminen muualla on vähäisempää. Monet luulevat niin vieläkin. Eniten käytetyt polut näyttävät kyllä mikä on todellisuus. Alueen luonnolle olisi ollut paljon parempi, että rakennelmat olisivat jääneet tekemättä.

Nykyisessä kulkijapolvessa on erikoista väkeä. Pornaisissa on pieni luontopolku, jossa nyt keväällä oli tulentekokielto. Polun ylläpitäjä kuitenkin löysi kahdeksan nuotiopaikkaa, joista osa oli tehty puiden juurille. Jotkut olivat vielä käyneet hakemassa lupaa kysymättä polttopuuta nuotioonsa erään talon ulkorakennuksesta.

Ainahan yksittäisiä outoja tyyppejä on ollut aiemminkin, mutta nämä tuntuvat lisääntyneen. Näkyy se Uk-puistossakin. Mitä enemmän tehdään alueen kämppien eteen, sitä työläämpiä hoidettavia niistä tulee. Olisi ollut parempi jättää aurinkopuhaltimet Porttikoskeltakin asentamatta, Joku ne kuitenkin tulee särkemään.

Onkohan alueen päättäjien mieleen koskaan tullut ajatusta kämppäverkoston harventamisesta. Itse olen tällä kannalla.