Luulampi

Kuva on elokuun illasta Luulammella vuonna 1961. Juuri tätä kirjoittaessani mainostetaan Luulammen kahvilan aukeamista. Se on saanut uudet yrittäjät. Kuvan ottamisen aikaan ei ollut kahvilaa. Lampien ketju oli jokseenkin koskematon, sillä Kiilopään eräkeskustakaan ei ollut olemassa eikä Saariselän turistikeskuksesta ollut tietoakaan.

Saatoin silloin rauhassa kaivaa virvelin esille ja koettaa nappaisiko kala. Luulammesta en silloin mitään saanut, mutta lähistön puroista nousi perholla tammukoita, josta saatiin täydennystä porukkani huvenneisiin retkieväisiin. Vaelluksemme oli silloin loppumaisillaan. Suuntasimme tästä Laanilaan, joka oli silloin alueen keskuspaikka.

Parisenkymmentä vuotta myöhemmin, 1980 keväällä oli jo Luulampi saanut "taukotuvan". Se siirrettiin UK-puiston perustamisen jälkeen Karapuljuun ja sijalle rakennettiin uusi. Tarvikkeiden siirrosta jäi Kiilopään rinteeseen melkoiset jäljet, joita monenlaisilla "polkutyömailla" on koetettu peitellä.

Siirtotapa kertoi omalla tavallaan puistohallinnon ymmärtämättömyydestä siitä, mitä alueen maastopohja kestää. Sen jälkeen on alueella nähty jos jonkinlaista telaketjuvehjettäkin maapohjaa runnomassa.

Nyt on sentään ruvettu ajattelemaan mönkijäajon rajoittamista, mutta valitettavasti ei Kiilopää - Luirojärvi reitillä.