Nimiluettelo vuodelta 1967

Olin yksinvaelluksella heinäkuun alkupuolella vuonna 1967. Paluumatkalla poikkesin Sudenpesällä, jossa tapasin latulaisten porukan. Olinkin tarkoituksella tullut sinne, sillä olin todennut Luirojärven Rajankämpän kämppäkirjasta, että tuollainen vaellusporukka oli liikkeellä ja sen vetäjä oli tuttu rovaniemeläinen Kimmo Ahonen.

Kuva Sudenpesästä on vuodelta 1966.
Kuva on kämpän kulmalta kohti Ukselmaa myös vuodelta 1966.

Kuvat ovat edelliseltä vuodelta syystä, ettei minulla ollut kameraa matkassa. Olin hankkinut keväällä Canonin kaitafilmikameran ja tein sillä ensimmäistä retkifilmiäni. Vaikka karsin rinkastani kaikenlaista mm tuon kameran, niin lähtöpaino sillä oli runsaat 40 kg. Oli siinä sinnittelemistä.

Sudenpesällä tapasin vetäjän lisäksi ryhmässä viisi naista ja kolme nuorta miestä. Lukuun ottamatta yhtä juuri 50 vuotta täyttänyttä naista, olivat muut nuoria. Tapasin heidät myöhemmin Porttikoskella sekä Laanilassa, jonne lopetimme.

Meillä oli varsin hauskaa keskenämme ja sain Laanilassa silloisessa kahvilassa nimi- ja osoiteluettelon koko porukalta. En tavannut siitä huolimatta ketään jälkeenpäin. Nimiluettelo jäi kuitenkin talteen ja se putosi kesällä 2022 käteeni, jostakin vanhan valokuva-albumin sivujen välistä.

Ryhdyin tutkimaan löytyisikö vielä joku heistä tavanomaisten hakujen myötä. Lopulta lähetin eräälle sopivalle ehdokkaalle tekstiviestin, kysyen voisinko soittaa. Parin minuutin kuluttua hän soitti itse. Kyse oli hämeenlinnalaisesta Pekasta, joka oli vuonna 1967 parikymppinen ja oli ollut mukana vaelluksella. Hän oli perustanut kuljetusyrityksen, luopunut siitä ja tietysti nykyisin eläkkeellä. Vuonna 1967 hän oli ollut matkassa toisen hämeenlinnalaisen kaverinsa Sepon kanssa. Kolmannen miespuolisen helsinkiläisen retkikumppanin Tapion hän oli tavannut kohta Helsingissä ollessaan varusmiespalvelua suorittamassa Santahaminassa.

Vain Pekan kykenin löytämään. On selvä, että neljä nuorta naista Mirja, Sirpa, Leena ja Ritva todennäköisesti olivat vaihtaneet avioitumisen jälkeen sukunimiään, eivätkä helposti olleet löydettävissä. Helsinkiläinen Ida, joka oli ryhmässä 50-vuotias, olisi ollut tänä vuotena saman ikäinen kuin Suomi, joten 105 vuotiasta en enää ruvennut etsimään.

Jos joku ryhmässä olleista sattuu saamaan tätä silmiinsä, niin ottakaapa yhteyttä.