Vaelluskevät 2021

Kuva on kesäkuun alusta 2011 Pirunportin niskalta aamulla noin klo 08.00. Ilman lämpötila alkaa olla hellelukemissa ja nousee päivän mittaan 30 asteen korville. Säätila on melko usein toistuva. Monesti näihin aikoihin on lämmin hellejakso. Joskus se voi kestää toistakin viikkoa.

Tänä talvena vaelluskelit ovat nähdäkseni olleet melko kehnot. Lunta ei ole ollut kovinkaan paljon ja se ei ole ollut juurikaan kantavaa. Seuraillessani säätietoja on kylläkin ollut parin kolmen päivän jaksoja, jolloin jonkinlaista hankikantoa on ollut, mutta yleisesti ottaen ei.

Kevät on edistynyt aikaisempaan verrattuna hitaanlaisesti. Vilkaistessani äsken  19.5 kelikameroita ja Kaunispään huipun kameranäkymää, niin lunta vielä riittää sulamaan. Ilmatieteenlaitoksen lumitilanne kartta näyttääkin länsipuolelle Saariselkää vielä paikoin 25 sentinkin lumenpaksuutta, mutta itäpuolella kartan mukaan pitäisi olla lumetonta. Myöhäinen kevät on monesti enteillyt lämpöpulssia kesäkuun alkuun.

Lähipäivät näyttävät millainen hyttyskesä on edessä. Toistaiseksi näyttää sääskien kannalta huonolta. Lunta ei ole paljon sulamaan eikä lammikoita sen vuoksi kovin paljon tule kertymään. Nyt on myös melko viileää. Jokunen lämmin päivä, jota on ollut, ei vielä paljonkaan merkitse. Jos seuraavien kymmenen päivän aikana sateet jäävät vähiin, niin paljon niitä ei pääse kehittymään.

Kesäkuun alkuun vaellusta suunnittelevat, voivat hyvinkin päästä ihanteelliseen säähän, jossa voi kuljeskella T-paidalla vailla pisteliäitä seuralaisia. Alakuva on otettu 3.6.1986 Muorravaarakan latvoilla.

Tämä taas 12.6.1966 Salonlammella.

Jokien ja purojen vedet ovat tietenkin alussa korkealla, mutta näyttäisi siltä ettei suurempia tulvia ole edessä. Kannattaa silti liikkeelle lähtiessä alkuun suunnitella ylitykset varman päälle siltojen kautta.

Jos tuossa esittelinkin lämpimiä kesäkuun alun säitä, niin samoihin aikoihin olen kyllä päässyt toisenlaisiinkin tunnelmiin. Vaelluskaverini on Anterijokea ylittämässä Keinopään haaran lähettyviltä 6.6.1996.

 

2.6.2021 vilkaisin Saariselän sääennusteita. Ennustamani lämpöpulssi näyttää toteutuvan ja hyvä vaellussää on edessä. Lumipälviä näkyy hieman Kaunispään huipun kamerassa, mutta ei niitä kannata arastella. Rautuntuntureilla voi olla laajempiakin pälviä, mutta kunhan välttelee kuruja ja pohjoisen puolen rinteitä, niin kulkemaan pääsee.

Rinkkani oli valmiina, muonat hankittu ja muutenkin kaikki lähtöä vailla, mutta sitten vaelluskumppanilla tulehtui lonkka.

Loisteliaan kesän alun jätän muiden vaeltajien nautittavaksi.