Juhannussaunaan Luirojärvelle 2004

Juhannusviikolla tokaisin vaimolleni, että mitäs jos pyörähdettäisiin saunomassa Luirojärvellä. Marja-Leena, joka onnekseni pitää jalat maassa minua huomattavasti tukevammin ja on muutenkin viisaampi, tarttui silti yhtä impulsiivisesti kiinni ajatukseen. Parissa tunnissa olivat varusteet kasassa ja tarvittava muona hankittu. Vene nostettiin peräkärrylle ja seuraavana aamuna ajettiin kohti pohjoista. Illalla olimmekin jo Ponkuntiellä. Juurisatkonselän jälkeen käänsin oikealle männikkökankaalle ja pysäköin auton muutaman kymmenen metrin päähän Luirojoesta. Ilma oli lämmin ja kaunis. Rantahietikolle pantiin pienet risutulet pystyyn.

 

juhannus-04-5

 

Yöttömän yön aurinko punerrutti rantaa. Luiron pinta oli rasvatyyni. Alavirtaan solui hiljalleen yksinäisen miehen vene. Sen keulassa piti vahtia Saksanseisoja meille rannassa olijoille vähän murahdellen.

 

juhannus-04-6

 

Meillä oli rantakankaalla teltta. Siitä herättiin juhannuspäivään. Varhain aamulla lähdimme saunamatkalle. Vesi oli Luirossa matalalla. Kolautin kiville kohta alkumatkasta. Latvapuolella ennen Karapuljua piti pariin otteeseen jalkautua kymmensenttiseen veteen ja hilata vene ohi särkkien. Karapuljun "venevalkamaan" kuitenkin päästiin. Saman tien lähdimme pitkin Luiron kankaita pohjoiseen. Välillä piti jalkoja lepuuttaa.

 

juhannus-04-7

 

Luirojärvellä oli vain yksi vaeltaja kämppäalueella. Sauna suunnitellusti lämmitettiin, saunottiin ja uitiin.

 

juhannus-04-10

 

Keskuskämpässä valmisteltiin ateria ja keiteltiin saunakahvit. Rajankämppää käytiin vilkaisemassa.

 

juhannus-04-12

 

Eikä sitten muuta kuin takaisin veneelle. Aurinko alkoi olla matalalla Uulalan kohdalla, jossa hetkeksi mentiin maalle jalkoja verryttelemään. Alhaalla olivat kyllä vedetkin. Kuva on kohti pohjoista. Oikealla Repojoen suu.

 

juhannus-04-15

 

Leirirantaan tultuamme oltiin jo puolissaöin.

 

juhannus-04-16

 

Aamulla oli edelleen hieno sää. Käväisimme Lokan altaan koillislahdella veneilemässä. Pohjoisen suunnalle alkoi nousta komeita pilvilinnoja.

 

juhannus-04-17

 

Ne enteilivät ukkosta. Pian tuuli virisi ja meillä oli kiire päästä tasapohjaisella lyhyellä "ruuhellamme" pois ulapalta. Ennätimme rankan sadekuuron alta telttamme suojiin. Pian oli säähäiriö ohi ja värikkyyttä taivaalle levisi.

 

juhannus-04-25

 

Ilta vielä soudeltiin joella lähtituntumassa ja aamulla ajeltiin kotiin. Tuli tehtyä nopea saunareisu. Ajokilometrejä kertyi 1700. Hulluja on moneen lähtöön, mutta tämä lienee sieltä vaarattomammasta päästä.