Kiilopäältä kohti Tahvontupaa 2010

 

Kesäkuun kahdeksannen päivän aamuna ajoin autoni Kiilopäälle parkkiin ja pysäköintiluvan saatuani nostin rinkkani selkään sekä lähdin kohti Suomun ruoktua. Sää oli pilvipoutainen, kulkijalle ihanteellinen. Suomun latvan puulaavu oli tyhjillään ja siellä vietin pienen tauon.

 

vaellus 2010 44

 

Eipä aikaakaan, kun ruoktu tuli näkyviin. Siellä olikin jo enemmän väkeä, mutta he olivat majoittuneena suurimmalta osalta varauspuolelle.

 

vaellus 2010 45

 

Pidin avoimella puolella pienen tauon ja totesin kämppää saneeratun siistiin kuntoon.

 

vaellus 2010 58

 

Jatkoin edelleen kulkua ja tullessani parin kilometrin päässä olevalle Suomun ylityspaikalle, tapasin siinä miehiä ja mönkijöitä. Heillä oli sillanrakennuspuuhat meneillään. Nähtävästi kyse oli poromiehistä, jotka rakentelivat vähän kestävämpää ylityspaikkaa kulkuneuvoilleen. En jäänyt heidän touhujaan katselemaan, vaan käännyin kulkemaan jokivartta alavirtaan. Salonlammella oli taas tauon paikka.

 

vaellus 2010 43

 

Kun välipalaa oli saatu polttoaineeksi, matka jatkui Vintilänojan vartta kohti latvoja

 

vaellus 2010 47

 

Tuiskukurun länsireunalle tullessani, alkoivat näkymät kauemmaksi parantua.

vaellus 2010 49

 

Olin aikonut ensimmäisenä päivänä kulkea Tuiskukurun kämpälle ja siellä valmistaa pääaterian. Ylös kurun reunalle kuulin alhaalta hakkaamisen kolketta ja vähän ihmettelin miksi. Kun kämppä tuli näkyviin, totesin että suunnitelmat menivät uusiin puihin. Kämpässä oli remontti meneillään. Katto oli purettu, pihamaalla joukkueteltta, rakennustarvikkeita ja työkoneita. Pari miestä puuhaili kämpän kimpussa. Pienen tauon jälkeen taivalsin eteenpäin. Ampupäältä lounaaseen laskevan puron varteen panin teltan pystyyn. Keli oli kuivahko, josta syystä ruokatulet tein varmaan paikkaan.

 

vaellus 2010 50

 

Saatuani leirin pystyyn, ajelivat rakennusmiehet kahdella mönkijällä kohti Luirojärveä. Kulku-ura on näillä kohdin kovin kulunut eivätkä kesäaikaan mönkijöiden renkaat tilannetta mitenkään paranna. Olin vähän happamalla tuulella. Aamulla jatkoin matkaa kohti Luiroa. Kohta yöpymispaikkani jälkeen on pieni kosteikko, jossa jouduin hieman etsiskelemään paikkaa, josta pääsin lenkkareilla yli. Maasta löysin gps-laitteen, ilman pattereiden suojana ollutta kantta. Luultavasti se oli joltakin puron yli hypätessä pudonnut. Otin sen matkaani. Patterit olivat tyhjiin kuluneet. Saatoin kokeilla sen toimintaa, sillä minulla oli radiotani varten vastaavia voimanlähteitä. Gps oli kunnossa. Teksti näytti tsekkiläiseltä. Toivottavasti paikat löytyivät, vaikka suuntalaite oli hukassa. Luirojärvi ja Rajankämppä tulivat vastaan. Valmistelin siellä päivän aterian.

 

vaellus 2010 3

 

Kunhan sain ateriani lusikoitua jatkoin edelleen matkaa pitkin näitä itään suuntaavia hienoja männikkökankaita.

 

vaellus 2010 4

 

Sää oli ollut koko ajan hyvä, kuten ylläolevasta kuvastakin voi päätellä, mutta siirtyessäni eteenpäin, alkoi pilveilemään. Tullessani Kärppäpään tulipaikalle, näytti siltä että on syytä ruveta suojautumaan. Pystytin telttani ja menin sen suojaan. Kohta tulikin rankasti vettä. Sitä sateli lähes koko yön, mutta aamuksi poutaantui ja pääsin kohtuullisessa säässä jatkamaan. Hammaskurun kämpälle poikkesin aterian valmistukseen ja sitten lähdin nousemaan Vuomapään lounaiskulmalle. Sää sinne päästyäni oli jo mukavan aurinkoinen. En ollut aiemmin tutkinut tämän alueen etelänpuolta ja suuntasinkin aluksi sinne. Maasto oli hyväkulkuista.

 

vaellus 2010 7

 

Kuljin matalaa kurua Kirakkavaaran ohi ja sitten siirryin kankaille, josta yläkuvakin on kohti itää napattuna. Viinavaaran tasolta käännyin kohti Viepperhautavaaraa, mutta sen kupeelle tullessani törmäsin niin jyrkkäseinäiseen ja syvään kuruun, etten viitsinyt siitä ruveta alas kapuamaan, vaan kuljin sen reunaa koilliseen kunnes kuru loiveni. Viepperhautavaaran keskipainanteen yli nousin ja pian olin Hopiaojan tulipaikalla.

 

vaellus 2010 8

 

Tulipaikalle oli tehty kymmenkunta vuotta aiemmin pieni puuvaja. Sen kupeelle panin telttani pystyyn.

 

vaellus 2010 9

 

Sää suosi minua neljäntenäkin kulkupäivänä. Mukavassa ilmassa sain taivaltaa Siulan kautta Tahvon tuvalle. Siellä pääsin tietysti saunomaan.

 

vaellus 2010 11

 

Viime näkemältä oli Tahvolle tullut uutuus, joka huomattavasti paransi keittomahdollisuuksia. Auhtijoenselän virattomaksi jäänyt puhelinkoppi oli siirretty vanhan saunanpaikan tuntumaan ja siitä tehty keittiö.

 

vaellus 2010 10

 

Yövyin teltassa puuvajan viereisellä terassilla. Kun rinkassani oli laskelmieni mukaan yksi ylimääräinen hirvi-sikasäilykepurkki, niin kätkin sen vastaisuuden varalle puuvajan tuntumaan.

Vaikka olin siihen mennessä edennyt varsin hyvin, niin kulkukuntoni ei ollut hyvä. Olin kovin epävarma siitä, kuinka kykenen nousemaan vaativia rinteitä. Sitähän en ollut vielä tällä vaelluksella ollenkaan kokeillut. Mieleni teki lähteä Anterinmukkaan yli Lokan Alen Muurivaaran, mutta kun en ollut varma kuinka tiukalle nousuissa joudun, niin pitkään heitin mielessäni arpaa mitä teen. Lopulta päätin koettaa. Alkuun lähdin kulkemaan pitkin Tyyrojan vartta.

 

vaellus 2010 9

 

Kuruhan on ahdas, enkä siellä pitkään viihtynyt, vaan nousin itärinteelle ja tulin sieltä alas vasta Pirravatselmaan johtavan kurun suulla. Jatkoin Tyyrojan vartta aivan latvoille saakka. Vähän ennen vedenjakajalle tuloa näytti tulosuuntani tältä.

 

vaellus 2010 14

 

Länsipuolella kohosi Vongoivan laki.

 

vaellus 2010 15

 

Vedenjakajalta tapasin Kuusikurun suuntaan kiertyvän lumisen kurun. Lumi oli pakkaantunut kovaksi ja sitä oli hyvä kulkea.

 

vaellus 2010 16

 

Kurun yläosista oli hyvä näkymä Venäjän puolen Joutsenpäälle.

 

vaellus 2010 18

 

Rajatunturi Talkkunapään pohjoisrinteet näkyivät myös edustavasti.

 

vaellus 2010 19

 

Minun olisi pitänyt nöyrästi kulkea kurua alaspäin lähemmäksi Kuusikurun suuta, jossa rinnemaat ovat loivemmat. Lähdin kuitenkin oikaisemaan kohti purojen risteystä, johon laskee  Vesilintupoikainpään eteläpuolelta puro. Oletin pääsevänä kohtuudella välissä olevan selänteen yli. Se olettamus oli väärä, sillä ensinnä selänne oli alhaalta niin jyrkkä etten ollut päästä edes kiipeämisen alkuun. Lisäksi rinne oli todella tiheän tunturikoivun peittämä, josta oli hankala päästä läpi. Hiki virtasi. Lopulta olin tavoitteessani. Siellä piti pitää jäähdyttelytauko.

 

vaellus 2010 21

 

Lähdin tästä nousemaan kohti Muurivaaraa. Kuvassa olenkin jo melkein ylhäällä. Rinteillä oli vielä hieman lunta. Taivaanrannalta saattaa tarkkasilmäinen havaita Korvatunturin "korvat" sinisenä vasemmalla laidalla.

 

vaellus 2010 22

 

Alakuvassa olen jo paremmin "niskan" päällä. Kuva on edelleen tulosuuntaan. Vesilintupoikainpään rinnettä vasemmalla.

 

vaellus 2010 24

 

Lokan Alen Muurivaaran laki on tasainen ja hyväkulkuinen. Siliäseläksihän sitä myös sanotaan. Siellä on kalliolampia jos jano sattuisi yllättämään. Rajavyöhykkeellä olevan Välipään kyömyä taustalla.

 

vaellus 2010 25

 

Muurivaaran muuten tasainen selänne kohoaa pohjoisessa pieneksi kupoliksi.

 

vaellus 2010 27

 

Tunturin pohjoislaelta avautuu näkymä Anterin laaksoon ja Hirvaspäille.

 

vaellus 2010 29

 

Reitti otti voimieni päälle kuten arvelinkin, mutta kohtuudella päivästä selvisin. Anterinmukan terassilta sain tallentaa kämpän "kotiporon".

 

vaellus 2010 31

 

Yövyttyäni Anterinmukassa Paalasmaan perikunnan patjoilla, lähdin aamusella Kaarreojan varsia seurailevaa polkua kohti Muorravaarakkaa. Sinne tullessani saatoin havaita, että joessa oli vesipinta normaalilla tasolla.

 

vaellus 2010 32

 

Ruoktu oli tyhjillään ja sain tehdä ateriatankkaukset kaikessa rauhassa.

 

vaellus 2010 33

 

En paljoakaan ateriaa sulatellut, vaan vaelsin eteenpäin. Tähyilin seuraavaksi Pirunporttia. Joen ylityksessä ei ollut ongelmaa. Pirunportilla oli vielä lunta, mutta se kovaksi pakkaantuneena vain helpotti portin läpi kulkemista.

vaellus 2010 34

 

Ukselmakurussa oli tietysti vielä kevään jäljiltä vetistä, mutta ei haitaksi asti. Sarviojan kämppä tuli aikanaan vastaan ja sinne jäin yöksi. Vaelluksellani en juuri aikaisemmin ollut muita tavannut, mutta Sarviojalla kulkijoita oli useampiakin. Illasta aamuun siellä selvisin ja aamupalan jälkeen matka jatkui kohti länttä. Alkuun sää oli pilvinen mutta oli silti poutainen. Kameraa olin käytellyt viimeisillä kymmenillä kilometreillä kovin niukasti mutta Sarviojan varressa muistin taas ottaa sitä esille.

 

vaellus 2010 34

 

Kiipesin Kaarnepään eteläliepeelle ja siitä alas Sotavaarajoen varteen. Sotavaarajoen putouksilla oli vielä poutainen mutta vähän "suttuinen" sää.

 

vaellus 2010 37

 

Olin matkalla Porttikosken kämpän suuntaan ja yleensä tältä tulipaikalta olen oikaissut Peurapäitten yli, mutta nyt kiersin Suomun varteen, nähdäkseni miten vesi kohisee Porttikoskessa. Alakuvassa on Porttikosken silta.

 

vaellus 2010 38

 

Vesi oli Porttikoskessakin normaalikorkeudessa. Jatkoin Porttikosken kämpälle, mutten siihen jäänyt vaan etenin vielä runsaan kilometrin yläjuoksulle siellä olevalle tulipaikalle, jonne telttani pystytin.

 

vaellus 2010 40

 

Sää oli illan tullessa alkanut osoittaa selkenemisen merkkejä ja aamulla olikin oikein hieno sää. Saatuani rinkkani jälleen kulkukuntoon, kahlasin joen poikki tältä kohden. Niemen nokasta ensin hiekkasärkän harjannetta alavirtaan ja sitten virran niskalta vasemmalle.

 

vaellus 2010 41

 

Ylityspaikka näyttää tältä vastarannalta.

 

vaellus 2010 51

 

Jatkoin kulkua Suomun pohjoisrantaa kohti Lankojärveä. Matkan varrella on muutama komea niva ja suvanto.

 

vaellus 2010 52

vaellus 2010 53

vaellus 2010 54

 

Lankojärvelle tulin vaivattomasti. Karunaslaavun huipusta olin ottanut samoista kohdin kuvan 52 vuotta aiemmin.

 

vaellus 2010 55

 

Lankojärvellä pidin välipalataukoa ja sitten siirryin Rautuojan varteen ja kohti Rautulampea. Rautulampi tuli pian vastaan ja senkin jätin taakseni samantien. Rautupään selänteen alapäästä otin vielä otoksen itään.

 

vaellus 2010 56

 

Pian oli Niilanpäänkin selänne ylitetty ja laskeuduin alas länsirinteen terassille ja nopeakulkuiselle viitoitukselle. Sitten Kiilopään mainioon saunaan ja suihkuun sekä auton keula kohti etelää.