Lapset eräretkellä 1975

Vuoden 1975 kesällä päätimme vaimoni kanssa ottaa ensi kerran viisi ja kuusivuotiaat lapsemme mukaan pohjoiseen. Moni saattaisi ajatella, että lapset eivät jaksa eräolosuhteissa, he siellä pitkästyvät tai se ylipäätään on kovin vaarallista.

Me päätimme kokeilla. Emme mihinkään tuntemattomaan hypänneet, sillä olimme muuten jo siihen aikaan varsin kokeneita kulkijoita. Vaeltamaan emme ajatelleet lähteä, vaan viettää lähinnä leirielämää ja retkeillä leirin lähettyvillä.

Ivalojoen sivujoki Sotajoki oli meille entuudestaan tuttu ja sen varsille päätimme alkuun mennä. Ajelimme Kutturan tietä joelle saakka ja sitten kävelimme jonkinmatkaa alavirtaan ja panimme leirin pystyyn. Uusi kultaryntäys ei ollut vielä alkanut ja saimme olla alueella aivan rauhassa.

Automatka sujui ongelmitta kuin myös leirielämän alku. Paikalta löytyi "huvipuistolaitteita", joista oli ajankulua moneen leikkiin.

 

Lappi 75 18

Lappi 75 3

 

Virvelit olivat mukana ja kalastusta saatiin koettaa. Joskus ei ollut väliksi vaikkei uistintakaan olisi siiman päässä ollut.

 

Lappi 75 4

 

Ulkoilma antoi ruokahalua

 

Lappi 75 19

 

Ja letutkin maistuivat

 

Lappi 75 23

 

Tee kelpasi nuotiolla

 

Lappi 75 21

 

Kun oltiin kultamailla, niin jännitettiin löytyisikö hippuja kallionkyljestä

 

Lappi 75 11

 

Muutama päivä kului tällä alueella mukavasti. Sitten leiri purettiin ja siirryttiin autolla Saariselän puolelle. Autolla ajeltiin Ivalo-Raja-Jooseppi tieltä vanhoja metsäautoteitä kohti Suomua. Siihen aikaan Luton yli johtavat sillat olivat vielä kunnossa. Tie kulki korkeallakin ja Saariselän "laineita" päästiin sieltä silmäilemään.

 

Lappi 75 1

 

Täällä yllätimme komean Lapinpöllöpariskunnan istuskelemassa kaatuneen kelon päällä, mutta kuvaa emme ennättäneet napata. Kuvausta muuten päästiin harjoittelemaan.

 

Lappi 75 14

 

Hengenravinto on väliin tuiki tarpeellista. Lukuhetki Aku Ankan parissa hienoissa maisemissa.

 

Lappi 75 13

 

Kulasjoen varrelta löysimme hienon leiripaikan. Siellä koeteltiin jälleen virvelöintiä ja tehtiin pienet rakotuletkin.

 

Lappi 75 20

 

Siirryimme taas autolla eteenpäin ja tällä kerralla Pajujärven rannalle. Leiriolosuhteissa aamupesun opetteleminen oli paikallaan.

 

Lappi 75 15

 

Pajujärven rannassa oli siihen aikaan vielä "kämppä".

 

Lappi 75 16

 

Tästä käsin teimme suunnistusharjoituksia ja "vaelsimme" Ahvenjärven eteläpään kämpän kautta Kolttakenttään saakka. Suunnanotto kompassilla sujui ja suunnassa pysyttiin.

Aika kului täälläkin mukavasti. Vaatetta oli matkassa riittävästi eivätkä murotkaan kesken loppuneet.

 

Lappi 75 22

 

Ensikosketus Lapin luontoon oli saatu ja seuraavana kesänä vaelsimme jo "kunnolla".

Harrastus jäi jälkikasvullekin päälle.