Veneretkellä 2008

Vanhimman pojanpoikani ollessa juuri tätä kirjoitettaessa Luirojärvellä kaverinsa kanssa, palauttelen mieleeni kahdeksan vuoden takaisen kesäkuisen matkan Luirojärvelle. Kolmihenkinen seurueemme käsitti lisäkseni pojanpoika Tapion sekä "Mummun". Ajelimme autolla Lokkaan ja sieltä Sentinojantien päähän. Peräkärryllä meillä oli vene. Sää oli aamutuimiin aurinkoinen ja lämminkin. Sentinojantien päässä olevalla tulipaikalla nautittiin ennen lähtöä aamupalaa.

 

Luiro 08 3

 

Sitten vene siirrettiin  jokivarteen, varusteet nostettiin kulkuneuvoon ja nuorin matkalainen istutettiin varta vasten  keskituhdon yli asetetuille tuoleille.

 

Luiro 08 2

 

Alkumatka ajeltiin perämoottorilla ja pian oltiin Uulalassa. Uuden saunan rappusilla syötiin välipalaa.

 

Luiro 08 4

 

Päärakennuksen rappusilla, saatoin luennoida vähän talon historiasta ja tapahtumista sodan aikana. Vasemmanpuoleisessa ovipeilissä näkyy Maggan vanhan emännän surmanneen luodin reikä. En koskaan ole tahtonut mitenkään ymmärtää, että tästäkin "iskusta" ovat jotkin voineet ylpeillä ja saada rintapieleensä mitaleja ja sankaruuden gloriaa.

 

Luiro 08 5

 

Uulalan jälkeen puut tulivat lähemmäksi jokivartta, joka mutkailee sinne tänne uskomattomalla tavalla.

 

luiro 08 23

 

Tammikämpän jälkeen alkoivat paremmin Saariselän tunturit näkyä. Vuomapään selänne kohoaa sinisenä taustalla.

 

Luiro 08 7

 

Lumia oli rinteillä vielä sulamatta ja siitä syystä vettä riitti Luirojoessakin melkein Karapuljun "venevalkamaankin" saakka. Loppumatkassa kylläkin piti muutaman hiekkasärkän yli venettä hivutella jalkautumalla veneen viereen ja muutenkin edetä pitkään sauvomalla. Hyvin silti perille päästiin ja illaksi Karapuljun kämpän nuotiopaikalle tulille.

 

Luiro 08 9

 

Karapuljussa yövyttiin ja aamulla oltiin valmiina matkantekoon.

 

luiro 08 21

 

Tapio harjoitteli kartanlukua. Ensimmäisellä poroaidalla tarkasteltiin yksityiskohtia.

 

luiro 08 10

 

Hyvin kartta ja maasto yhtyivät harjoittelijan korvien välissä. Kynttiläojalla oli kuuma ja Tapiosta purossa virtasi maailman parasta vettä.

 

luiro 08 11

 

Luirojärvelle tultiin helposti. Toiveissa oli kalansaanti ja sitä koetettiin ahkerasti. Alkuun kuljettiin Luirojoen varsilla. Yritykset vain olivat tuloksettomia.

 

luiro 08 8

 

Sitten kuljettiin Raappanan lammellekin.

 

luiro 08 14

 

Edellisessä kuvassa on taustalla Lupukat ja vaikka kuvakulmaa käännettiin Sokostin suuntaan ei kalaonnea ollut silläkään puolella.

 

luiro 08 13

 

Vaikka kalaonnea ei ollutkaan, niin yrittäminenkin on mukavaa. Muitakin kiinnostuksen kohteita sattui kohdalle.

 

luiro 08 12

 

Jopa menninkäinen löytyi Hammaskurun väylän varresta.

 

luiro 08 20

 

Näistä kaikista havainnoista saattoi tehdä muistiinpanoja Hilltonin tulipaikalla. Tehtiin myös yatzy kuutiot

 

luiro 08 15

 

Väkeä oli vähän liikkeellä. Juhannuksen läheisyys taisi vaikuttaa. Saatoimme Luirojärvelläoloajan olla aivan yksiksemme Hilltonin suojissa ja ottaa välillä rennosti lukuhetkenkin parissa.

 

Luiro 08 19

 

Lähialueilla kuljeskeltiin ja mm Raappanan kammin tulipaikalla kahvit keittelemässä.

 

luiro 08 17

 

Sitten palailimme veneelle ja lasketeltiin hienossa säässä juhannusaattona takaisin Sentinojantien päähän. Repojoen suulla kuitenkin pyörähdettiin kuvakulmaa hakemassa Uulalan suuntaan.

 

luiro 08 22

 

Pian oltiin jälleen aloittamassa kotimatkaa. Aivan alkuun saimme ihmetellä kuivalla männikkökankaalla risukon seassa astelevaa kurkipariskuntaa. Emme käsittäneet mitä ne siellä olivat tekemässä, mutta päättelimme sitten että ehkä ne olivat saapastelemassa kurkien juhannusjuhlille...