Syysvaellus Aittajärveltä 1996

Lauantaina 31.8.1996 illalla Suomujoen pohjoisrannalla ns Aittajärvellä rannan laavulla lämmin ilta pimeni nopeasti ja nuotiotuli loimotteli laavun reunalla istuskelijoiden poskilla. Ajankohtaan nähden lämmin sää oli saanut polttiaiset sankoin joukoin liikkeelle, mutta nuotiosta leyhähtelevä savu piti nämä mahdottomat siivekkäät jotenkin kurissa. Laavulle oli tullut lisäksi vaimoni ja tuttu pariskunta Anneli ja Unto. Meillä oli aikomus seuraavana aamuna kulkea Sarviojan kämpälle, jossa vielä kolmas pariskunta Kaija ja Tapio meidät tavoittaisivat. Meillä oli pitkä automatka takana ja varsin aikaisessa vaiheessa kömmittiin makuupusseihin ja tuhistiin unten maille.

Aamulla herättiin edelleen lämpimään ilmanalaan. Vesi Aittajärvessä oli erittäin matalalla.

 

96-6

 

Aamusärpimellä istuttiin edelleen laavulla. Vaelluskumppanini vasemmalta Marja-Leena, Anneli ja Unto.

 

96-1

 

Varusteiden tarkistuksen jälkeen hilattiin rinkat selkään ja lähdettiin kosken alapuoliselle kahlaamolle, josta selvittiin helposti koska vesi oli sielläkin tietysti todella vähissä. Kulku suunnattiin Maantiekurua etelään. Kurun yläosissa pysähdyttiin kahvinkeittoon ja marjailtiin puron varressa. Sieltä löytyi parikin kohtuullista hillapaikkaa, josta saimme aineksia illan lettukarnevaaleja silmälläpitäen.

Sää oli suurimman osan matkaa poutainen jos kohta muutama pisarakin yläkerrasta tippuikin. Ennen Sudenpesää saimme hetkellisesti niskaamme vähän reippaamman sadekuuron, joka kämpän kohdalla loppui. Teltat pystytimme Sarviojan kämpän tuntumaan. Perässä tulijat tupsahtivat myöhemmin illalla. Kaija ja Tapio olivat vähän oikaisseet kiiveten Kaarnepään yli. He tapasivat muut puhkumassa ruuan runsautta.

Maanantaipäivän ohjelmassa ensin taivallettiin Ukselmakuruun.

 

v-96-8

 

Kahvitulille valmistautuessamme kurun yläosissa aurinko pilkahteli näkyviin.

 

96-4

 

Kahvittelun jälkeen keräännyttiin vielä yhteiskuvaan.

 

96-v-6b

 

Jatkaessamme tästä eteenpäin, nähtiin sellainenkin ihme että kurun suojaisessa uurteessa oli edellistalven lunta arviolta puolen metrin paksuudelta. Arvelimme että tokko se ehtii sulaa ennen uusien lumien tuloa. Taukoa pidettiin vielä Ukselmakurun yläosissa. Taustan pyramidi on Hattupää.

 

v-96-4

 

Pirunportilta pujahdettiin läpi. Sen reunalta päästiin ihailemaan Muorravaarakan laakson näkymiä.

 

v-96-9

 

Alaspäin laskeuduttiin askeleitten paikkaa tarkoin harkiten.

 

v-96-1

 

Muorravaarakan ruoktulla vietettiin parin tunnin lounas- ja lepotauko. Aurinko mukavasti lämmitteli Muorravaarakassa lounaan sulattelijoita.

 

96-3

 

Ehdittiin vähän jalkineitakin tuuletella ja korjailla.

 

96-v-1b

 

Tauko olikin kovasti tarpeen, sillä edessä oli laakson itäinen seinämä ja nousu jyrkkää Tiyhtelmäkurun reunustaa. Pulssi taisi käväistä itsekullakin anaerobisella alueella. Kaarreojan latvoilla helpotti kun päästiin loivaan alamäkeen. Sitten Anterinmukan kämpän ja saunan seinät vilahtivat näkyviin. Väkeä oli kämpällä runsaanlaisesti, mutta saunomaan mahtui meistä illalla jo osa ja aamulla loput. Jalkakylpyäkin Anterissa otettiin. Kulkuvälineitä pitää huoltaa.

 

96-5

 

Tiistaita vasten yöllä satoi vähän, mutta aamulla sää poutaantui kun porukka suuntasi kohti Hammaskurua. Olimme alun perin suunnitelleet koukkaavamme Lokan Alen Muurivaaran yli Jaurunkin varteen, mutta pieniä rasitusoireita alkoi siellä täällä ilmetä polvissa ja nilkoissa, joten katsoimme viisaimmaksi siitä lenkistä luopua. Anterin tulipaikalla pidettiin kahvitauko ja lämmiteltiin tervastulilla kohtalaisen pohjoistuulen viilentäessä säätä.

 

v-96-2

 

Vuomapäätä kiertävän "maantien" penkereellä pideltiin taukoa.

 

96-v-2b

 

Maantien tuntumassa istuskeltiin toinenkin kerta.

 

v-96-10

Hammaskurun kämpän tuntumaan asettauduimme. Energiaa riitti vielä Vuomapään rinteelle kapuamiseen vaikka sadekuurot vähän uhkailivat. Naisväkemme tuntuivat siellä päässeen kullan sekaan seisoskelemaan.

 

96-8

Sää oli kovin utuinen ja näkymä läntisille aavoille "pehmeä".

 

v-96-6

 

Unski kuitenkin sai zoomailtua erikoisen näkymän selänteistä kohti Sokostia.

 

v-96-7

 

Keskiviikkona taivaan voimat korottivat vaikeuskerrointa matkan taittamiselle, sillä pohjoistuuli oli edelleen voimistunut ja tarttui kantamuksiimme niitä riuhtoen, kun jatkoimme Luirojärveä kohti. Kärppäpään tulipaikalla pidettiin taukoa ja kuvattiin Hietapäätä.

 

v-96-13

 

Metsätaipaleella tuuli ei tietysti haitannut, mutta tullessamme Hietapään juurelle, tuntui, että pääsee lähtemään lentoon. Luirojärvelle päästiin ja asettauduttiin peräti Hilltoniin asustelemaan. Sauna pantiin kuumenemään täälläkin ja illan päätteeksi otettiin hiilihydraattitankkaus lopuista letuista ja mansikkakiisselistä.

Torstaita vasten yöllä satoi ja sää jäähtyi. Oli melko kosteaa ja kylmää. Päivän mittaan sää kuitenkin parani ja oli lopulta kulkemisen kannalta oikein mukava. Kuljimme Luirojärven itäpuolta kohti pohjoista. Ohitimme vanhat erotusaitaukset ja Pälkkimäojan mutkan paikkeilta suuntasimme Sotavaarajoen lähteille. Siellä pidimme kahvitauon ja sitten suuntasimme koilliseen Sarviojan varteen. Sarviojan kämpän tulipaikalla istuskelimme illalla tulilla elämän pienempiä ja suurempia kysymyksiä ratkomassa.

Perjantaina sää näytti heltyvän leppeämpään suuntaan, joten otimme ohjelmaan vielä lakiretkeilyä ja nousimme Sudenpesän kämpän takaa polkua Kaarnepään laelle.

 

96-v-3b

 

Rinteeseen noustessamme näkymä kohti Ukselmaa oli udun peittämä.

 

v-96-20

 

Sarviojan läntiseen mutkaan erotti maisemat paremmin.

 

v-96-16

 

Lupukoitten itärinteetkin eroittuivat.

 

v-96-21

 

Pitkin selänteitä matkasimme, kunnes laskeuduimme Maantiekuruun. Kauan ei kulunut ennen kuin Suomun vedet pilkahtivat näkyviin ja pienen kahlailun jälkeen rinkat pudotettiin laavun kupeelle. Siinä olikin leppoisessa aurinkoisessa säässä mukava siemaista kierroksen lopettajaiskahvit.

 

v-96-19